Duurzame energie
Ons hoofdkantoor is zo goed als energieneutraal. Naast elektrische bedrijfsauto’s beschikken wij als eerste Zeeuwse aannemer over een volledig elektrische minigraver, een elektrische zitmaaier en een elektrische wals: geen stikstof, geen fijnstof, geen lawaai en geen CO2-uitstoot. We zetten koffie op stroom van zonnecollectoren in onze zelfvoorzienende schaftkeet. Ook hebben wij twee hybride aggregaten in bezit. Ons groenafval composteren wij voor de ontwikkeling van natuur en milieu en voor nieuwe wegen met gerecycleerd materiaal. Houtsnippers gebruiken we voor de productie van biobrandstof. We zetten waar mogelijk alternatieven in voor onkruidbestrijdingsmiddelen. Ook bekijken wij hoe ons afvalmanagement duurzamer kan.
Dit is dé manier waarop wij kunnen bijdragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen Eric de Ruijsscher, algemeen directeur H4A en deelnemer in Energieconsortium Kanaalzone
Biobased Economy
H4A neemt deel aan de Biobased Economy door de fossiele grondstof bitumen in asfalt te vervangen door het plantaardige lignine. In samenwerking met het Asfalt Kennis Centrum (AKC) in Venlo doen we proeven met verschillende innovaties op het gebied van asfaltontwikkeling. Het doel is om asfalt milieuvriendelijker en met minder CO2-emissie te produceren.
Bioway
Belangrijk bestanddeel in asfalt is bitumen, een restproduct uit de olieraffinage dat het zand en steenslag bij elkaar houdt. Een van de belangrijkste eisen die we als maatschappij aan de gebouwde omgeving stellen is besparing van de fossiele grondstoffen en reductie van de CO2-uitstoot. H4A ontwikkelde daarom een innovatieve toepassing: Bioway. In dit asfaltmengsel is 50% van de bitumen vervangen door lignine. Het gebruik van lignine als bindmiddel biedt voordelen bij de het productieproces van asfalt. Zo wordt Bioway bij een lagere temperatuur geproduceerd, is er sprake van 20% minder CO2-uitstoot en heeft het asfalt een langere levensduur.
Zero Emissie Transport
Wij zijn trotse partner van het project ‘Zero Emissie Transport’. Doel is het ontwikkelen van een ‘Innovation Community Zero Emissie Transport’ binnen het platform Zeeland Connect waarbinnen overheid, bedrijfsleven en HZ University gezamenlijk innoveren op het gebied van Zero Emissie Transport.
GROENE WATERSTOFKETEN KANAALZONE ZEEUWS-VLAANDEREN
Met het project ontwikkelen H4A, Syndus Group, De Pooter Olie, Multraship en De Hoop in Terneuzen een keten voor lokaal geproduceerde groene waterstof. Deze waterstof wordt afgenomen door de projectpartners en door lokale bedrijven met zwaar materieel, zoals trucks, heftrucks, bouwmaterieel, graafmachines en schepen.
Het project ‘Groene waterstofketen Kanaalzone Zeeuws-Vlaanderen’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Provincie Zeeland in het kader van OPZuid.